Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@08:24:27 GMT

هدایت تحصیلی؛ دغدغه امروز برای اشتغال فردا

تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۰۳۳۵۳۰

هدایت تحصیلی؛ دغدغه امروز برای اشتغال فردا

به گزارش ایرنا، طرح هدایت تحصیلی با هدفگذاری ایجاد تعادل دانش آموزان در رشته های تحصیلی نظری و فنی چندسالی است که بحث محافل و خانواده های دارای دانش آموز دوره متوسطه دارند شده است.
بسیاری از صاحبنظران بیکاری جوانان در شرایط کنونی را نتیجه تعداد بالای تحصیلکرده در رشته های نظری می دانند که اکنون دارای دانش‌آموختگانی فاقد مهارت و جویای کار هستند، برای پیشگیری از ایجاد موج های بعدی جوانان فاقد مهارت و بیکار، طرح هدایت تحصیلی به منظور هدایت دانش آموزان بیشتر به سمت رشته های فنی و کاردانش برای تربیت افرادی با مهارت های متناسب با جامعه درنظر گرفته شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


از سوی دیگر، بسیاری از خانواده ها به عملکرد اجرایی طرح هدایت تحصیلی انتقاد دارند و مراحل منتج به انتخاب رشته برای دانش آموزان را مناسب نمی‌بینند؛ از سویی دیگر می توان گفت علاقه به رشته های فنی نباید از دوره متوسطه تحصیلی برای دانش آموزران برجسته شود و نیاز است از پیش از این دوران، برای خانواده ها و دانش آموزان مراحل آشنایی، علاقه به مسایل فنی، شفاف سازی نتیجه ورود به آموزش های مهارتی و زمینه و شرایط ورود به رشته های نظری مشخص شود تا تنش کمتری به خانواده ها و دانش آموزان وارد شود.
تحقق توازن دانش آموزان رشته نظری و‌ فنی و افزایش اشتغال در جامعه و در نتیجه کاهش نرخ بی کاری را در آینده به همراه دارد و بعید است هیچ کارشناسی با این مساله که به نوعی پیشگیری و زمینه سازی برای اشتغالزایی آینده است مخالف باشد؛ هر چه هست بحث بر سر اجرای و زمینه های لازم برای اجرای این چنین طرح هایی است چرا که هدف از این طرح پرورش نیروی متخصص برای بازار کار در آینده است.
در اجرای طرح هدایت تحصیلی100 درصد ملاک انتخاب رشته برای دانش آموزان پایه تحصیلی نهم عملکرد تحصیلی آنان است و کف نمرات سوابق تحصیلی پایه هفتم، هشتم و نهم ضریب سه و نمره سال هفتم و هشتم ضریب یک در انتخاب رشته تحصیلی دارد.
انتخاب رشته یکی از مهم ترین انتخاب های دانش آموزان در پایان دور متوسط در سال نهم تحصیلی و پایان تحصیلات متوسط دوم است، خانواده، محیط آموزشی، گروه های همسالان، رسانه ها، پیشرفت علم از عوامل بیرونی انتخاب بر نوع انتخاب رشته برای دانش آموزان تاثیرگذار هستند و از عوامل درونی انتخاب رشته هوش و استعداد، اعتقادات، توانایی ها، اهداف، تجربیات دانش آموزان در هر رشته می توان برشمرد.
بررسی بازار کار برای انتخاب رشته ملاک خیلی از دانش آموزان و والدین است، با وجود این که تعداد زیادی از دانش آموختگان دانشگاهی به دلیل نداشتن تخصص گاها بی کار هستند، در برنامه ششم توسعه پیش بینی شده 50 درصد دانش آموزان در رشته تحصیلی نظری و 50 درصد در رشته های فنی و حرفه ای مشغول به تحصیل شوند تا زمینه ساز ورود به رشته های فنی در دانشگاه ها و افزایش اشتغال شود.
از آن جا که ثبت نام دانش آموزان از هفتم مرداد 96 در مدارس سراسر کشور آغاز می شود، گزارشی از زبان والدین، دانش آموزان، مدیران مدارس و مسوولان آموزش و پرورش برای بررسی این روند تهیه شده است.
سیف الله یداللهی پدر یکی از دانش آموزان گفت: فرزند من علاقه ای به رشته فنی ندارد، آیا علاقه دانش آموزان شرط نیست و تنها عملکرد تحصیلی آنان ملاک است.
وی با بیان اینکه مدرسه ها در زمان ثبت نام برای رشته های نظری محدوده ثبت نامی مشخص می کنند، تصریح کرد: اولویت انتخاب رشته فرزند من رشته علوم تجربی و دومین اولویت اش علوم ریاضی است، اما عملکرد تحصیلی اش رشته های فنی را نشان می دهد.
فاطمه اخلاقی، مادر یکی از دانش آموزان هم گفت: هدایت تحصیلی در این سن به دلیل بازیگوشی و نداشتن اطلاعات ونمرات واقعی دانش اموزان در آزمون ها برای آنها زود به نظر می رسد و ممکن است برای آنها در آینده پشیمانی ایجاد کند.
وی یاد آورشد: گرچه رشته های فنی و حرفه ای برای ورود این دانش آموزان به بازار اشتغال در آینده شرایط بهتری را ایجاد می کند، اما فرزند من دختر است و میلی به رشته های فنی ندارد.
اخلاقی با اشاره به اینکه در این شرایط بسیاری از خانواده ها به ثبت نام فرزندانشان در مدارس غیردولتی روی می آوردند، بیان داشت: درصورت نیاز اگر در مدارس دولتی نتوانیم ثبت نام کنیم، به مدارس غیردولتی و هیات امنایی مراجعه خواهیم کرد.
علی آزادگان یکی از دانش آموزانی است که دغدغه انتخاب رشته دارد، او می گوید: معدل من بالای 18 است اما خودم گرایش به رشته های فنی دارم، با اجرا شدن برنامه هدایت تحصیلی، شاید در آینده برای ما مهارت را به همراه داشته باشد تا بعد از دانشگاه بلافاصله بتوانیم راحت تر وارد بازار کار شویم.
وی ادامه داد: به نظرم اینکه افراد خودشان را با رشته های فنی تطبیق بدهند راحت تر است تا رشته ای بخوانند که در آینده برای پیداکردن شغل به هر دری بزنند، در تمام خانواده ها فرزندانی هستند که در رشته هایی تحصیل کرده اند که بازار کاری برایشان مهیا نیست و آخر هم مجبور به گذراندن دوره های مهارتی برای رسیدن به یک شغل هستند.
دوست محمدیان پدری که نتوانسته بود دخترش را سال گذشته در رشته مطلوبش علوم تجربی ثبت نام کند، می گوید: اینکه طرحی را به صورت کشوری به خانواده ها و دانش آموزان تحمیل کنند نتیجه‌بخش نیست، این دست طرح ها در حوزه های مختلف شاید قابلیت اجرا داشته باشد ولی در نظام آموزشی مگر می شود نوجوانی که مثلا به پزشکی علاقه دارد و شرایطش را هم دارد به مسیر دیگری هدایت کرد.
این پدر ناراضی از اجرای طرح هدایت تحصیلی گفت: هدایت تحصیلی باید از سال های ابتدایی تحصیلی دانش آموزان مدنظر قرار گیرد، یعنی مبانی مهارت و آشنایی دانش آموزان با رشته ها و مشاغل مهارتی باید از کتابهای درسی دوران ابتدایی یا حداقل دور اول متوسطه در آموزش ها گنجانده شود تا دانش آموزان به ذهنیت درستی برسند، نه اینکه فقط در سال نهم دانش آموزان و خانواده ها به این چالش برسند.
معاون آموزش متوسطه اداره کل آموزش و پرورش استان سمنان گفت : 100 درصد ملاک انتخاب رشته دانش آموزان پایه نهم دوره اول متوسطه عملکرد تحصیلی آنان است.
حسین فولادیان افزود: برگزاری آزمونها و پرسشنامه ها جنبه توصیه ای داشته و هیچ الزامی برای ثبت نام دانش آموزان در رشته تحصیلی مورد نظر دانش آموزان ایحاد نمی کند.
وی با اشاره به این که برای هدایت تحصیلی 2 فرم در نظر گرفته شده است، خاطرنشان کرد: فرم نخست دارای 6 توصیه‌ نامه و فرم دوم دارای هفت برنامه زمان‌بندی است که این فرم‌ها از 20 تیر96 تهیه شده است.
وی با بیان اینکه ضوابط هدایت تحصیلی کف نمره در دروس تخصصی تعیین شده است که در رشته علوم تجربی نمره 13 و رشته ریاضی فیزیک باید 14 باشد، یاد آور شد: منظور از کف نمره مجموع نمرات سه سال هفتم، هشتم و نهم است و نمره سال نهم ضریب سه و نمره سال هفتم و هشتم ضریب یک دارد.
فولادیان با بیان اینکه با اجرایی شدن طرح هدایت تحصیلی 42 درصد دانش آموزان در رشته های فنی حرفه ای و کارشناسی در حال تحصیلند، خاطرنشان کرد: کسب مهارت متناسب با نیاز کار و تشویق دانش آموزان به رشته های تحصیلی فنی حرفه ای و کاردانش از اهداف آموزش وپرورش در اجرای طرح هدایت تحصیلی است.
معاون آموزش متوسطه اداره کل آموزش و پرورش استان سمنان گفت: بیش از سه هزار دانش آموز در شاخه فنی حرفه ای و کاردانش و چهار هزار و 222 دانش آموزان در رشته نظری دراستان سمنان مشغول درحال تحصیلند.
رییس آموزش و پرورش شهرستان سمنان هم درباره اجرای طرح های هدایت تحصیلی گفت: با توجه به این که نظام آموزش و پرورش هم اکنون حافظه محور است، افزایش آموزش رشته های فنی با توجه به ظرفیت مدارس به ویژه در طرح هدایت تحصیلی طرحی موفق خواهد بود.
سعید رضایی با اشاره به 58 مرکز علمی فعال غیردولتی در شهرستان سمنان که سه مورد از آنان مراکز علمی رباتیک است، اشاره و خاطرنشان کرد: آموزش تئوری علم به تنهایی کافی نیست بلکه نیاز به آموزش عملی هم دارد.
وی، آموزش عملی دانش آموزان را نیاز امروز جامعه دانست و خاطرنشان کرد: سازمان فنی و حرفه ای برخی کلاس های آموزشی برای دانش آموزان را با مهارت آموزی بالایی برگزار می کند.
رییس آموزش و پرورش شهرستان سمنان بیان داشت: ظرفیت مدارس شهرستان ها، امکانات آموزشی، و محیط کارگاهی را باید در رشته ها به ویژه رشته‌های فنی در نظر گرفت.
معاون پرورشی فرهنگی اداره کل آموزش و پرورش استان سمنان هم درباره اهمیت رشته های فنی و تقویت تجهیزات مراکز آموزش فنی، گفت: در مراکز فنی به طور مثال برای آموزش مکانیک خودرو حداقل به 300 میلیون ریال برای خرید یک موتور اتوماتیک برای آموزش به دانش آموزان نیاز است.
قاسم شریفی افزود: برای کاهش هزینه ها و ارائه خدمات بهتر، بر اساس قراردادهایی با همکاری سازمان جهاد کشاورزی و سازمان فنی حرفه ای، آموزش های فنی و تخصصی ارایه می شود.
وی اضافه کرد : 85 مرکز فنی حرفه ای و کار دانش و بیش از 200 دبیرستان در استان سمنان وجود دارد.
وی با بیان اینکه فرهنگ سازی برنامه هدایت تحصیلی باید از پایه ششم آغاز می شد در حالی که با توجه به تغییر ساختار آموزش وپرورش کار هدایت تحصیلی از پایه نهم شکل گرفت، خاطرنشان کرد: اگر در گذشته عملکرد تحصیلی و معدل ملاک انتخاب رشته بوده با اجرایی شدن این طرح، استعداد دانش آموزان در انتخاب رشته درنظر گرفته می شود.
وی به برگزاری 2 آزمون روان سنجی که در بهمن و اسفند سال تحصیلی برای سنجش استعداد دانش آموزان برگزار می شود اشاره کرد وگفت: علاوه بر این آزمون علاقه اولیا طی فرم هایی از والدین دانش آموزان قبل از انتخاب رشته گرفته می شود.
وی یکی از مشکلات عمده این طرح را نداشتن اطلاعات کافی در رابطه با نیاز بازار کار چند سال آینده از رشته های نظری وفنی دانست و خاطرنشان کرد: سازمان صنعت، معدن وتجارت، سازمان فنی حرفه ای ، اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید وضعیتی از نیاز چند سال آینده خود را برای بازار کار در رشته های فنی، و نظری ارائه دهند.
وی گفت: علاقه دانش آموزان با وجود راهنمایی و برنامه هدایت تحصیلی به سمت رشته های نظری در حال افزایش است.
معاون پرورشی فرهنگی اداره کل آموزش وپرورش استان سمنان گفت: افزایش دانش آموزان در رشته های فنی و کار دانش نیازمند تجهیزات آموزشی، امکانات بیشتر برخلاف رشته های نظری است.
مدیر مجتمع آموزشی دخترانه پیام دانش سمنان گفت: سوابق تحصیلی پایه هفتم، هشتم و نهم 35 درصد در انتخاب رشته پایه دهم موثر است.
منوره صادقی افزود: از 20 درصد فرم امتیازدهی در مدارس برای انتخاب رشته پایه دهم، 10 درصد مربوط به امتیازدهی دبیران به درس های مربوطه و 10 درصد به وسیله مشاوران صورت می گیرد.
وی با بیان این که موفق بودن برنامه هدایت تحصیلی با برگزاری امتحانات نهایی پایه نهم خواهد بود، یادآورشد: تاثیر سوابق تحصیلی در انتخاب رشته باید مانند تاثیر نتایج سال سوم دوره متوسط دوم و پیش دانشگاهی در کنکور باشد.
وی تصریح کرد: با توجه به این که امکان برگزاری امتحانات نهایی در همه پایه های دوره متوسط اول وجود ندارد، سوالات نهایی پایه سوم متوسطه اول به صورت استانی برگزار می شود و به وسیله معلمان خود استان تصحیح می شود.
مدیر مجتمع آموزشی دخترانه پیام دانش سمنان یکسان برگزار نشدن امتحانات درمدارس مختلف را در پایه اول متوسط دیگر چالش این طرح دانست و افزود: این امر موجب ضربه به بار علمی دانش آموزان و برنامه هدایت تحصیلی می شود و یکدستی لازم برای مقایسه نتیجه تحصیلی دانش آموزان را به همراه ندارد.
صادقی با بیان این که رشته های فنی باعث آمادگی بیشتر دانش آموز برای جذب بازار کار و مهارت آموزی می شود، خاطر نشان کرد: محیط های هنرستان ها برای دانش آموزان باید جذاب تر شود تا تمایل دانش آموزان به رشته های فنی نیز افزایش یابد.
وی با اشاره به اینکه آموزش وپرورش باید قوی ترین مدیران را برای هنرستان ها تعیین کند تا بهترین شیوه مدیریت دانش آموزان در هنرستان ها اتفاق بیفتد، یادآور شد: ترکیب دبیرستان ها و هنرستان ها با نظارت وکنترل قوی فضای متعادلی را به وجود می آورد.
مدیر مجتمع آموزشی دخترانه پیام دانش سمنان گفت: مراکز کاریابی اولویت کسب اشتغال را به رشته های فنی می دهند زیرا نیاز کارگاههای تولیدی به متخصصان رشته های فنی بیشتر است.
وی افزایش اشتغال در آینده و توسعه متوازن رشته ها را در گرو اجرای طرح هدایت تحصیلی برشمرد و گفت: در سال تحصیلی 96-97 با تمهیدات بهتری این طرح اجرا خواهدشد.
مدیر مجتمع آموزشی دخترانه پیام دانش سمنان گفت: در این مدرسه از 450 دانش آموز درحال تحصیل 105 نفر در دوره متوسطه اول و 187 نفر در دوره متوسطه دوم و بقیه در دوره های پیش دبستانی و دبستان قرار دارند.
مدیر هنرستان پسرانه امیرکبیر استان سمنان گفت: 112 دانش آموز این هنرستان در رشته های حسابداری، گرافیک، کامپیوتر ومعماری در حال تحصیلند.
حمید ناظریه با بیان این که معدل دانش اموزان پذیرش شده در این رشته های تحصیلی از 15 تا 19 متغیر است، خاطرنشان کرد: با اجرا شدن طرح هدایت تحصیلی و توازن در رشته های شاخه های نظری و فنی حرفه ای معدل های بالاتری در رشته های فنی حرفه ای ثبت نام کردند.
مدیر هنرستان امیرکبیر استان سمنان گفت: افزایش دانش آموزان در رشته های فنی وحرفه ای باید همراه با بالا بردن تجهیزات آموزشی و به روز شدن آنها در مدارس باشد.
مدیر هنرستان امیرکبیر استان سمنان با بیان این که این طرح برای اولین بار در کشور اجرایی شد، افزود: توجیه خانواده ها و فرزندان از این طرح ومیزان علاقه آنان برای ادامه تحصیل در رشته مورد نظر باید در دستور کار قرار گیرد.
به نظر می رسد تغییر نظام آموزشی در وزارت آموزش و پرورش بر اساس سند تحول و به منظور ایجاد تعادل دانش اموزان در رشته های نظری و فنی، تجدید نظر در محتوای آموزشی نیز باید از ابتدای دوران تحصیل مدنظر قرار گیرد و آمادگی دانش آموزان برای رشته های فنی و ایجاد جذابیت برای این رشته ها، در کتب درسی گنجانده شود.
همسویی رسانه ها برای کمرنگ کردن نقش آزمون سراسری کنکور در ذهنیت خانواده ها برای تعیین سرنوشت و آینده فرزندانشان نیز در این مسیر ضروری به نظر می رسد.
در پایه دهم تحصیلی در استان سمنان ، بیش از سه هزار دانش آموز درشاخه فنی وحرفه ای و کاردانش و چهار هزار و222 دانش آموزان در شاخه نظری مشغول تحصیل هستند، استان سمنان بیش از هشت هزار معلم و 118 هزار دانش آموز دارد.
7344/6103 گزارش: امیرحسین کاشی منش ** انتشاردهنده: مصطفی دهقان
برای آگاهی از تازه‌ترین اخبار و رویدادها در استان سمنان به نشانی IRNASEMNAN@ کانال اخبار ایرنا سمنان کنید.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۰۳۳۵۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

علی ربیعی: حدود 5 میلیون نفر در دانشگاه‌ها در حال تحصیل هستند/ رابطه معناداری بین رشته‌های تحصیلی و فرصت‌های شغلی موجود وجود ندارد/ بخش اعظمی از جمعیت فعال تحصیل کرده، دچار نوعی فاصله بین وضع موجود و انتظار از زندگی شده‌اند

به گزارش جماران؛ علی ربیعی وزیر اسبق کار در یادداشتی با عنوان « چشم‌انداز کار و کارگری » در کانال تلگرامی خود نوشت:

روز کارگر فرصت مناسبی است  تا در این بازه زمانی، مروری بر وضعیت اقتصادی و اجتماعی کارگران و تغییرات بازار کار داشته باشیم. بررسی وضعیت کارگران موضوعی پیچیده و چند بعدی است و  بدون بررسی بازار کار، سیاست‌های بازار کار، تغییرات کمی و کیفی جمعیتی، نظام آموزش عمومی، نظام آموزش مهارتی و در عین حال توجه به مباحث فرهنگی، اجتماعی و در نهایت متغیرهای کلان اقتصادی تقریبا ناممکن است.  

در این یادداشت بر آن هستم تا ضمن مروری بر آمار و ارقام، به تحلیل وضعیت کارگران بپردازم:

یکی از مهم‌ترین مسائلی که جامعه کار و کارگر را در تمام دنیا و همچنین در ایران تحت‌الشعاع قرار داده و می‌دهد، گذار به دنیای کار در فضای فناوری اطلاعات است. 

بی‌تردید، آینده کار از مباحث بسیار چالش برانگیز در عصر حاضر به شمار می‌رود. پیشرفت تکنولوژی و انقلاب دیجیتال به ویژه در دنیای پساکرونا، سبب شده تا در دنیای کار نیز تغییرات شگرفی بروز کند. بر اساس گزارش جهانی آینده کار در سال ۲۰۲۳، پیش‌بینی می‌شود که در پنج سال آینده ۸۵ میلیون شغل از بین رفته و ۶۲ میلیون شغل جدید ایجاد شود. این تغییرات چشمگیر در بازار کار به معنای نیاز به مهارت‌های جدید است که بیشتر متکی به خلاقیت، نوآوری، تفکر ایده‌پردازانه و .... است.  

در چنین فضایی که علاوه بر دنیا، بر بازار کار ایران نیز سایه افکنده، با تغییر و تحولاتی در بازار کار مواجه هستیم که مستلزم توجه ویژه به سیاست‌گذاری در این فضا است. 

۱- یکی از تغییرات بسیار مهم در بازار کار ایران، جمعیت فعال  تحصیل کرده دانشگاهی کشور است‌. در حال حاضر حدود ۵ میلیون نفر در دانشگاه‌ها در حال تحصیل هستند که اصولا رابطه معناداری بین رشته های تحصیلی و فرصت های شغلی موجود وجود ندارد،  به خصوص در رشته های علوم انسانی که دانش‌آموختگان مهارت خاصی نیز کسب نمی‌کنند.  از منظر جامعه‌شناسی بخش اعظمی از جمعیت فعال تحصیل کرده، دچار نوعی فاصله بین وضع موجود و انتظار از زندگی شده‌اند که  این شکاف می‌تواند زمینه‌ساز بروز  بحران‌های مختلف شود. مطالعات نشان می‌دهد که این نوع افراد در صورت استخدام، از  ناراضیان وضع موجود به حساب آمده و به علت فقدان انگیزش از بهره‌وری لازم نیز برخوردار نیستند. پدیده کم‌اظهاری تحصیلات که برای به‌دست آوردن شغل در سالهای اخیر رایج شده بود، نیز تغییر کرده است. نگرشی به آمارها در سالهای اخیر نشان‌گر آن است که جمعیت فعال تحصیل کرده، تمایلی برای استخدام در مشاغل با حداقل دستمزد را ندارند. بدین‌ترتیب نیروی در سن کار یا به جمعیت بیکار مزمن می‌پیوندد و یا به مشاغل با درآمد بالاتر و با درآمد کمتر (نظیر اسنپ) و واسطه گری روی می‌آورند. 

نگاهی به آمارهای بازار کار نیز حاکی از آن است که بیشترین میزان بیکاری در بین فارغ‌التحصیلان دانشگاهی به چشم می‌خورد، به‌نحوی‌که نرخ بیکاری فارغ التحصیلان جوان دانشگاهی بر اساس آمار زمستان ۱۴۰۲، ۱۱.۶ درصد بوده و بیکاری جوانان ۲۲.۵ درصد است. علت اظهار نظر  مسولان دولتی مبنی بر این‌که در برخی استانها بیکاری نداریم الزاما ناشی از از بین رفتن بیکاری نیست، بلکه بیشتر ناشی از عدم تمایل افراد به رفتن بر سر کارهای بی‌کیفیت است؛ به عبارتی افراد از جذب شدن در بازار کار و با شرایط مورد انتظار نا امید شده‌اند. 

۲- یکی از دیگر از موارد قابل تامل، حجم زیاد افرادی است که نه در حال فراگیری انواع مختلف مهارت و آموزش، نه در حال درس خواندن و نه درحال کار هستند که در اصطلاح بازار کار به «نیت‌ها» شهره‌اند. بر اساس آمار آخرین آمار مرکز آمار ایران، این تعداد حدود سه میلیون نفر برآورد می‌شوند.

مساله نیت‌ها و تعداد زیاد این افراد خود، سبب افزایش نگرانی‌های امنیتی در جامعه شده که نیازمند توجه ویژه سیاست‌گذار است. 

۳_ نکته دیگر در خصوص افرادی است که به دلیل عدم اشتغال در زمان مناسب، دوره انتظار ایشان برای جذب بازار کار افزایش یافته است. این پدیده در خصوص افراد متولد دهه شصت بسیار قابل مشاهده می‌باشد. سیاست‌های افزایش جمعیت در دهه شصت و همچنین  سیاست‌های گسترش و تسهیل ورود به دانشگاه‌ها در دهه هشتاد سبب شد تا ورود پتانسیل عظیم جمعیت در سن کار دهه شصت به بازار کار با تاخیر مواجه شود. این مساله به قدری جدی است که متولدین دهه شصت و دهه هشتاد به طور همزمان پشت در بازار کار قرار گرفته و بیکاری‌های طولانی و ناامیدی بلند مدت شکل بسیار ملموس به خود گرفته است.  

۴ _ از دیگر مسایل مورد توجه در خصوص اشتغال، کیفیت اشتغال در سالهای اخیر است.

از یک‌سو رشد منفی در بخش کشاورزی و صنعت و رشد مثبت بخش خدمات در سالهای اخیر و همچنین بازگشت نیروی کار از دست رفته در دوران کرونا به بازار کار و از سوی دیگر حجم قابل تامل نیروی کارکن مستقل در فضای بازار کار، جامعه را با پدیده اشتغال کم کیفیت و ناپایدار مواجه کرده که هم سبب کاهش انگیزه ورود به بازار کار شده  و هم در صورت جذب در اشتغال‌های این چنینی بیشتر مبتنی بر تامین معیشت خانوار و رفع فقر است. 

۵ - نکته حائز اهمیت دیگر، در ارتباط با نیروی کار و فقر است. مطالعات نشان می‌دهد آن‌دسته از کارگران که در کارخانجات بزرگ مشغول به کار بوده و از مزایای جانبی اقتصادی برخوردار هستند، سهم قابل توجهی در جمعیت کار را ندارند. بخش مهمی از نیروی کار که به آمار نیروی کار در سالهای اخیر اضافه شده‌اند در بخش خدمات هستند که غالبا از نظر درآمدی غیر مولد و ناپایدار  است. در عین حال پیشی‌گرفتن تورم از رشد حداقل دستمزد در سالهای اخیر نیز سبب شده است تا قدرت خرید این گروه کاهش یابد و به طبقات پایین تر درآمدی سقوط نمایند.  

عوامل فوق در کنار تغییرات قابل توجه در فضای کار و آینده کار که همگی وابسته به انقلاب دیجیتال و پیشرفت فناوری اطلاعات است، سیاستگذاری در این حوزه را پیچیده‌تر می‌سازد. در کنار کاهش انگیزه نیروی کار به کار کردن در فضاهای مورد اشاره، چالش‌های اقتصادی موجود (که به ویژه به دلیل تحریم های اقتصادی بیشتر هم می‌شود)، باید به این نکته توجه داشت که آینده کار نیازمند توجه به تغییر و تحولات تکنولوژی و از بین رفتن برخی شغل‌ها در این فضا و ایجاد مشاغل جدید است. در صورتی‌که سیاست‌گذاران این حوزه پیش‌بینی درستی از تغییرات قابل‌انتظار در فضای دیجیتال نداشته باشند، ممکن است با بحران‌های جدید در از بین‌رفتن مشاغل و بیکار شدن نیروهای فعال مواجه شویم. نشانه‌های حرکت به سمت اشتغال‌ها در فضای دیجیتال در ایران نیز به خوبی قابل مشاهده است. حجم بالای اشتغال در بخش خدمات، اشتغال در فضاهای اشتراکی و آنلاین، در کنار اقتصاد دیجیتال که حتی چشم‌انداز هوشمند شدن بخش‌های کاربر نظیر کشاورزی را در ایران نیز به دنبال دارد، مستلزم بررسی‌های دقیق در خصوص تغییرات به وجود آمده در دنیای کار آینده است. دنیایی که در آن حتی تعریف کارگر نیز تغییر خواهد کرد. عدم توجه به دنیای جدید اقتصاد، اجتماع و کار می تواند بحران‌های اقتصادی و اجتماعی در پی داشته باشد. 

بدون تردید برای خروج از شرایط مورد اشاره و مواجهه با تغییرات پیش‌رو، نیازمند سرمایه‌گذاری‌های جدید در بخش صنعت، فناوری اطلاعات و خدمات مولد هستیم که این امر نیز مستلزم رفع تحریم و سیاست‌های عدم فشار بر فضای فناوری اطلاعات است. تداوم روند سیاست‌های مزد کمتر از تورم، باعث ضعیف‌تر شدن وضعیت نیروی کار می‌شود که علاوه بر آثار اقتصادی ،آثار سیاسی و اجتماعی را نیز می‌تواند به دنبال داشته باشد. در عین حال توجه به مهارت‌های جدید مورد نیاز در عصر جدید کار می‌بایست در دستور کار سازمان‌های آموزش مهارتی قرار گرفته تا آمادگی لازم برای این دوره گذار فراهم آید.

دیگر خبرها

  • لباس فرم برای دانش آموزان اجباری نیست
  • آغاز ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از ۱۹ اردیبهشت/ زمان ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع مشخص نیست
  • آموزش رشته شنا به شش هزار و ۵۳۶ دانش‌آموز در چهارمحال و بختیاری
  • هزینه ۲۰۰ میلیارد ریالی دولت سیزدهم برای تجهیز هنرستان‌های بام ایران
  • علی ربیعی: حدود 5 میلیون نفر در دانشگاه‌ها در حال تحصیل هستند/ رابطه معناداری بین رشته‌های تحصیلی و فرصت‌های شغلی موجود وجود ندارد/ بخش اعظمی از جمعیت فعال تحصیل کرده، دچار نوعی فاصله بین وضع موجود و انتظار از زندگی شده‌اند
  • ضرورت تأمین زیرساخت‌ها و ایجاد جاذبه در آموزش و پرورش
  • آغاز فرآیند جهش تحصیلی دانش آموزان کردستانی از فردا
  • توجه به دغدغه‌های فرهنگیان مورد تاکید جدی است
  • گشایش نمایشگاه هفته مشاغل هنرستان نوآوران فولادشهر
  • شرکت ۴۴هزار دانش‌آموز در امتحانات نهایی در چهارمحال وبختیاری